Gaši: Kosovo pregovara o priznanju sa pet država

 

Gaši: Kosovo pregovara o priznanju sa pet država 



„Kosovo radi na novim priznanjima i jačanju subjektiviteta. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore sada je koncentrisano na zemlje koje nisu priznale Kosovo. Imamo pet država sa kojima intenzivno radimo kako bi napravili prostor za povezivanje sa njima“, izjavila je na konferenciji za medije zamenica ministra spoljnih poslova i dijaspore, Liza Gaši.

Gaši je navela da postoji napredak u odnosima sa državama koje nisu priznale Kosovo u pojedinim oblastima.

„Postoje države koje nas nisu priznale, ali sa kojima imamo različite razmene, na primer Grčka sa kojom imamo jako dobru bilateralnu saradnju. Mi radimo na tome, ima izazova, ali ima i napredovanja u tom pravcu. Priznanje kao finalni akt – očekujemo da dođe do toga, ali rad koji obavljamo svaki dan u ministarstvu je povezan sa međunarodnom subjektivnošću Republike Kosovo“, dodala je zamenica ministra spoljnih poslova i dijaspore.

Govoreći o održavanju lokalnih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova, Gaši je navela da će Vlada pratiti jasne korake koji su povezani sa smenom gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

„To su koraci u vezi sa peticijom da bi se došlo do drugog stadijuma razvoja. Podrška koju mi dobijamo od raznih zemalja, odnosno presedavajućih komisija za spoljnu politiku i poslanika čini nas srećnim zato što vidimo da imamo veliko interesovanje za stabilnost, ne samo Kosova, nego regiona uopšte i to vidimo kao pozitivan korak. U tom pravcu čekamo dalje korake koje je Besnik Bisljimi pregovarao u Briselu“, kazala je ona.

Na pitanje novinara zašto Evropska unija ne ukida kaznene mere nakon primene Bratislavskog sporazuma, Gaši je odgovorila da Kosovo čeka odgovor u vezi sa tim i da ona nije predstavnik EU.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rusija spremna da pomogne Srbiji u stvaranju visokomobilnih oruzanih snaga izjavio sef Federalne sluzbe za vojno-tehnicku saradnju

"SRBIJI I MAĐARSKOJ BI TO BIO POVOD ZA RAT" Orban o dizanju u vazduh Severnog toka: Odmah smo stavili to do znanja

Još jedna pucnjava tokom noći na Kosovu: Krijumčari pucali na policajce, petoro uhapšenih