Pobunjenici Nigera: Dve afričke države spremaju vojnu intervenciju u Nigeru

 

Pobunjenici Nigera: Dve afričke države spremaju vojnu intervenciju u Nigeru 



Pobunjenici u Nigeru saopštili su da dvije države centralne Afrike. navodno, prebacuju snage radi učešća u vojnoj intervenciji u njihovoj zemlji, javlja agencija ANP.

"Uprkos tome što narod Nigera to neodobrava, kao ni narodi država EKOVAS (Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike), plan rata je već sastavljen. Dvije države centralne Afrike su počele da prebacuju snage radi učešća u njemu", citira agencija saopštenje Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine koji su formirali pobunjenici.

Televizija "Al Arabija" javlja da su vojne vlasti Nigera poslale dodatne snage u prigranična područja sa Nigerijom i Beninom. Savjet upozorava EKOVAS da svako miješanje ovih država u unutrašnje stvari Nigera može dovesti do katastrofalnih posljedica za stabilnost cijelog regiona i jedinstva EKOVAS.

Aviokompanija "Er Frans" saopštila je da obustavlja aviosaobraćaj sa Burkinom Faso i Malije – države koje su podržale nove vlasti u Nigeru.

U međuvremenu, zvanične delegacije ove dvije države stižu u Niger kako bi "pokazale svoju solidarnost sa bratskim narodom".

U nedjelju, kada je istekao ultimatum Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (EKOVAS), koja je Nigeru zaprijetila vojnom intervencijom, hiljade pristalica pobunjenika okupilo se na stadionu u Nijameju.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsjednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko djelovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani.

Tokom puča on je predvodio predsjedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rusija spremna da pomogne Srbiji u stvaranju visokomobilnih oruzanih snaga izjavio sef Federalne sluzbe za vojno-tehnicku saradnju

"SRBIJI I MAĐARSKOJ BI TO BIO POVOD ZA RAT" Orban o dizanju u vazduh Severnog toka: Odmah smo stavili to do znanja

Još jedna pucnjava tokom noći na Kosovu: Krijumčari pucali na policajce, petoro uhapšenih