Uz protivljenje Vučića na večeri u Atini izbačena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji

 Uz protivljenje Vučića na večeri u Atini izbačena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji  



U završnoj Deklaraciji na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana u Atini sinoć, uz protivljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije usvojena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji.  

Najnovija vest Vucic u Atini potpisao deklaraciju u kojoj je Rusija predstavljena kao agresor koja se sastavlja od sledecih tacaka : 

1. Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, stvarajući novi nivo svesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti unutar Evropske unije. Ovo je kritično vreme za bezbednost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidljivom evropskom bezbednosnom poretku su narušeni i ponovo smo svedoci ispoljavanja pogubnih efekata revizionizma.


2. Suočeni sa ruskom agresijom, izražavamo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, zasnovanih na vrednostima demokratije i vladavine prava. 

3. U našim današnjim razgovorima u Atini, izrazili smo podršku i zahvalnost za iskrene napore ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, u njegovoj formuli mira. Takođe, smo pozdravili napore Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da promoviše sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini.


4. Složili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture i da svi odgovorni moraju odgovarati.


5. Pre dvadeset godina, Solunski samit je priznao da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. Čvrsto verujemo da je danas ova izjava aktuelnija nego ikada. Eskalirajući agresorski rat protiv Ukrajine otkrio je hitnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom Evropskom unijom kao kamenom temeljcem mira i prosperiteta među našim narodima u ovim izazovnim vremenima.


6. Naglasili smo da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, geografski susedne državama članicama Evrpske unije, imaju zajedničko evropsko nasleđe, istoriju i budućnost definisanu zajedničkim prilikama i izazovima. Kao strateško ulaganje u mir, bezbednost i stabilnost u Evropi, važno je da ovi regioni budu prihvaćeni kao punopravni članovi evropske porodice. 

7. Danas smo u Atini razgovarali o budućem putu, kako bi ova vizija Evrope postala stvarnost. Podvukli smo da je važno da se izvrši vizija Evropske unije koja je obogaćena Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Naglasili smo potrebu za ponovnom energijom i fokusiranim procesom proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do postavljenih uslova. Izrazili smo našu posvećenost da podržimo Ukrajinu i Moldaviju da preduzmu naredne korake u procesu pristupanja Evropskoj uniji čim završe neophodne reforme.


8. Čvrsto verujemo da je 20 godina nakon Samita u Solunu i u svetlu nove geopolitičke realnosti, došlo vreme da se usvoji hrabar i ambiciozan krajnji cilj koji će poslužiti kao vodič, inspiracija i kontekst“.


Neformalnu večeru za lidere regiona pripredio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis, a u završnoj delkaraciji trebalo je da se okupljeni usaglase o pozivanju na uvođenje sankcija protiv Rusije. 

Večeri su prisustvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, rumunski i bugarski premijeri Marsel Čolaku i Tomislav Dončev, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, kosovski premijer Aljbin Kurti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije ranije juče rekao je novinarima u Atini da od svih zemalja koje su prisutne na večeri u Atini Srbija jedina nije uvela sankcije Moskvi, ali i da ne sumnja da će Rusija biti glavna tema sastanka.

 

"Postoje i dalje stvari sa kojima Srbija ne može da se saglasi i ja znam da će to večeras biti glavna tema, tako da nemam problem sa tim. Ponoviću stav Srbije i stav Saveta za nacionalnu bezbednost. Dakle, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i nadamo se da će ona poštovati integritet Srbije, a kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji i kada je reč o optužbama ko je ad hominem počinio ratne zločine, ja u tome da učestvujem neću dok ne budem video da je zemlja u užasno teškoj situciji. Tada ću to reći, ali još nisam siguran da smo suočeni sa tim", citirao je Sputnjik Vučićevu izjavu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rusija spremna da pomogne Srbiji u stvaranju visokomobilnih oruzanih snaga izjavio sef Federalne sluzbe za vojno-tehnicku saradnju

"SRBIJI I MAĐARSKOJ BI TO BIO POVOD ZA RAT" Orban o dizanju u vazduh Severnog toka: Odmah smo stavili to do znanja

Još jedna pucnjava tokom noći na Kosovu: Krijumčari pucali na policajce, petoro uhapšenih